Saturday, June 30, 2018

Traditsioonid versus religioon


See on üks teema, mille kallal ma olen oma aju ragistanud üsna mitu nädalat ja eks ma pole päris lahti muukinud, aga proovin oma mõttet lahti kirjutada siia!

Teatavasti on Aasia väääga erinev Euroopast ja siin on tänavapildis ja ka kalendrit vaadates erinevad pühad ja traditsioonid. Ühel hetkel hakkasin aga avastas end mõttelt, et ooot-ooot, kas see asi on nüüd traditsioon, ehk siis pika aja jooksul kujunenud asi, mida tehakse või on need asjad seotud religiooniga ja need on nö religioossed traditsioonid.

Et meil Eestis on enamasti asjad ikkagi traditsioonilised, sest oleme ju kõige ateistlikum riik maailmas, aga siin on religioon nii sügavale ühiskonda põimunud, et ilmselt asjad, mida traditsiooniliselt tehakse, ongi otsapidi juurtega ikkagi religioonist tulenevad.

Taiwan on iseenesest selline religioonide pada, et siin on nii budiste, taoiste, kristlasi, nö maausulisi ja ateiste. Aga see ikkagi tähendab, et elatakse ikkagi Hiina kalendri ja kultuuri järgi, ehk siinsed kolm kõige tähtsamat püha on Hiina uus aasta, Draakonipaadi festival (Dragonboat Festival) ja Kuufestival (Moon Festival). Kuna see Hiina kuukalender on seotud kuu ja päikesega, siis on kõik pühad aastate lõikes liikuvad. Hiina uue aasta ajal on inimestel vähemalt üks nädal vaba. Nagu... kogu riigis! Dragonboat Festival oli just hiljuti juunikuus, saime ühe päeva vabaks ja Moon Festival on sügisel oktoobris, siis ka üks vaba päev.

Aga nüüd siis natuke nendest traditsioonidest, mida ma märganud olen. Jagasin hiljuti Instagramis videot, kus ühe söögikoha ees teenindajad tünnis "paberit" põletasid. See on "ghost money", mida lunaarkalendri/kuukalendri järgi teatud päevadel põletatakse oma eelkäijatele. Usutakse, et teispoolsuses on raha vaja ja siis head inimesed põletavadki disainitud pabereid nii iga paari nädala tagant, et eelkäijatel ikka hea elu oleks.


Muide, see toimetus ei ole just kõige keskkonnasäästlikum, lugesin, et aastas põletatakse eelkäijatele ca. 220 000 tonni paberit!!!! Kuukalendri järgi peaks põletama spirituaalset raha igal esimesel ja 15ndal päeval, seega... iga kahe nädala tagant!

Kuukalendri seitsmes kuu on igal aastal ka "ghost month" (eeehk saate aru, see kuulakendri värk on liikuv igal aastal), siis hinged rändavad ja põhimõtteliselt ei tohi sel kuul väga midagi teha. Kolida ei tohi, ujuda ei tohi, üksi ei tohi välja minna, vilistada ei tohi jne:) Hinged peavad saama rahulikult ringi rännata!

Ja siiis natuke rohkem aega tagasi jagasin Instagramis ühte videot sellest, kuidas suured religioossed kujud tänaval liikusid ja liikluse kinni panid. Need on sellised paraadid, mida peetakse templite auks. Ma päris täpselt aru ei saa, mis aegadel seda tehakse, aga igal templil on oma paraad, olenevalt muidugi templi suurusest on ka see paraad...



Ja siis... kuulsin hommikuti tihti mingit paugutamist ja ma ei saanud üldse aru, miks või mis toimub. Aga kuna Taipei on hiiglaslik ja turvaline, siis ma ei pidanud seda ohtlikuks ja uskusin, et asjad on ikka kontrolli all. Lõpuks sain Bo käest teada, et Taiwanis on traditsioon ilutulestikku lasta oma jumalate auks. Ja enamasti tehakse seda millegi hea puhul, näiteks, kui sul eksam õnnestub või said tööle, kui peres on abielu, kui keegi kolis. Need paugud peaksid kurjad vaimud eemale hoidma:) Ja no vabandust... neid "firecrackereid" võib pilduda enne tähtsat sündmust, tähtsa sündmuse ajal ja pärast seda ka veel! Et põhjuse leiad alati, et kõmmutada! 


Kas tahaksite veel lugeda Taiwani kultuuri ja traditsioonide kohta? Näiteks, et mis on erinevate pühade sisuks ja mida nende puhul usutakse? Mul on hiljutine kogemus just Dragonboat Festivaliga, kui tahad ka teada (anna mulle märku!), siis ma hea meelega kirjutan:) 



No comments:

Post a Comment

Hetkeid kaamerasilmaga püütuna

Käisin kolmapäeval Amberiga ühel night-marketil viimaseid kohalikke ampse haukamas ja neljapäeval Piniga ka veel. Siia jõuavad siis neljapäe...