Thursday, June 7, 2018

Silmaringilaiendust

Olen endale kogunud nädalate jooksul mõned märksõnad, millest tahtsin blogis pikemalt rääkida. Näiteks sellest, mis Tais toimub ja kuidas Taiwan jäi järgmisest liitlasest ilma ja 1989. aastal Hiinas toimunud meeleavaldusest.

Taimaa jutud
Asi, mis ennemuiste mu teadvuses oli see, et Tai on see popp koht, kus eestlased hea meelega suvitamas käivad, AGA tänu oma taimaalt pärit klassiõele sain sellise asja teada, et Tais oli 2014. riigipööre, kus sõjavärgi võttis lihtsalt riigijuhtimise üle. Ja Tail on küll oma kuningas ka, aga ikkagi sõjaväel on diktaatorlik võim riigis ja nad küll lubavad iga aasta, et jaaa, järgmine aasta teeme demokraatlikud valimised, aga siiani 2018. aastani pole seda juhtunud. Taimaa on riigpöörete poolest maailmas neljandal positsioonil, ehk läbi ajaloo on nende demokraatlikku riigikorda katkestanud sõjaväeline riigipööre. Mu meelest nii ulme, no pole üldse mõelnud selle peale, milline riigikord puhkusereisi sihtkohas on!

Taiwani liitlased 
Keegi ei ole mulle vahepeal selgitanud kuidas Taiwani ja tema ametlike liitlaste sümbioos toimib, et mõlemad sellest kasu saaks, igatahes mõned nädalad tagasi tuli välja uudis, et ka Burkina Faso on Taiwani sõpruse Hiina sõpruse vastu vahetanud.

Ärge saage valesti aru, ma muidugi mõistan, et igal riigil on mõistlik liitlasi ja sarnaselt mõtlevaid kaaslasi vaja, aga ma siiani olen lugenud ingliskeelsetest uudistest vaid sellest, kuidas Taiwani liitlased ootavad väga leebete tingimustega laenusid Taiwanilt ja seda, mis Taiwan reaalselt vastu saab, seda osa pole ma kuulnud.

Igatahes nüüd on Aafrikast Taiwani sõbraks vaid E-Svatini kuningriik, kunagise nimega Svaasimaa. Ütlesin täna oma uuele kohalikule tutvusele Pin´ile, et tänane fun fact on see, et täna 1932. aastal tekkis maailma kõige väiksema pindalaga iseseisev riik Vatikan, mis muuseas on ka ainus Euroopa riik, kes on Taiwani liitlaseks. Jaaaaa siis ma kuulsin, et liiguvad ka kuulujutud, et Vatikan on muutmas poliitikat Hiina suunal, ehk Taiwani sõprusest lahti ütlemas:(.

Ma ütlen, see on niii keeruline ja mitmetasandiline teema, et veel oma viimastel kuudel proovin siin kohalike käest võimalikult palju arvamusi kuulda, mida nemad oma riigi välispoliitikas toimuvast arvavad.

4. juuni sõjaväeõppus Taiwanis
Alustan sellest, kuidas 4. juunil oli kogu riigis sõjaväeline õppus. See tähendas seda, et kell 13.30-14.00 stimuleeriti täiesti reaalset sõjasituatsiooni. Minul oli sel ajal kool, ehk meil pandi koolis tuled kustu, tõmmati rulood ette ja me pidime omavahel sosistama. Terves koolis undas ka tuletõrjeandur.Muidu hiinlased leiavad meid ülesse. Rebecca näiteks astus just sel hetkel sisse ülikooli nännipoodi, et meie kooli nimega pusa endale osta. Pärast teda pandi uks lukku ja see tuletõrjeandur töötas terve järgmise pool tundi täisvõimsusel. Põhimõtteliselt ei tohtinud mittte keeegi õues olla ja need, kes riigis ükskõikselt sellesse õppusesse suhtusid, said räigelt suure trahvi. Nägin järgmisel päeval videosid, kuidas inimtühjal tänaval üksik mees jookseb, et kuskile varjuda, et mitte trahvi saada. Kaks fakti veel. Kui me Boga Kentingis käisime, siis sattusime oma rolleriga kogemata sõjaväe territooriumile. No seal oli mingi imepisike silt, millest mina ju aru ei saa, aga järsku olid meie silme ees mürsud ja tankid ja suht kreeepi oli! Bo siis sellel õppuse päeval ütleb mulle, et nägi just telekast, et me reaalselt olimegi sellel territooriumil, kus suur osa Taiwani sõjatehnikat on. No mis asja, kuidas see võimalik on, et me lihtsalt lampi sinna sisse sõita saime... Igatahes, kui me oleks seal kauem viibinud, siis me oleks ka ilmselt mingi kopsaka rahatrahvi saanud, oiiih.

Mis aga selle õppuse kurb moment oli...nimelt kukkus üks sõjaväelennuk õppuse ajal alla, piloot surnud. Muidugi on hea nalja visata, et selline siis Taiwani sõjaline võimekus ongi, et kui juba õppusel lennukid alla kukuvad, aga... see ongi reaalsus tegelikult. No niii kurb!

4. juunil oli ka 1989. aasta Hiina üliõpilasmässu tähtpäev, mis andis aimu, et too sõjaväeõppuse kuupäev polnud päris juhuslikult valitud. Nimelt toimus Hiinas 1989. aastal kuuajaline mäss, mis algatati üliõpilaste poolt, kes said julgust Euroopas samal ajal toimuvast. Nemad tahtsid ka demokraatlikku riigikorda. Nendega liitusid lõpuks haritlased, töölised ja paljud teised ka, aga nagu me teame, siis Hiina demokraatlik pole, ehk kodanikud kaotasid. See on üks mässudest, mis Hiinas on täiesti tsentsuuri all, see on maha vaikitud, aga kuna Taiwan oli demokraatliku riigikorra poolt, siis Taiwan hoiab seda meeles, demokraatlikud ajalehed kirjutavad ja meenutavad seda igal aastal 4. juunil. Põhimõtteliselt Hiinas räägitakse, et selles mässus sai surma ca 200 tsiviilelanikku, aga reaalsuses sai mässus surma kuni 10 000 inimest.

Sellest intsidendist on ka üks väga kuulus foto üksikust seni teadmata mehest, kes tankidele "vastupanu" ostutab. Inglise keeles kutsutakse seda "Tank Man"´iks. Ajakiri TIME nimetas selle tundmatu mehe oma ajakirjas 100 mõjukaima 20. sajandi inimese hulka!



No comments:

Post a Comment

Hetkeid kaamerasilmaga püütuna

Käisin kolmapäeval Amberiga ühel night-marketil viimaseid kohalikke ampse haukamas ja neljapäeval Piniga ka veel. Siia jõuavad siis neljapäe...